• van de wijnboer
 • naar jouw voordeur
 • zonder tussenpersoon

Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

Roucquet

Anton Molenaar is een Rotterdammer die, samen met zijn partner Agnes, de imposante skyline van de stad 6 maanden per jaar inruilt voor het glooiende heuvellandschap van Piemonte. In het Piemontese kochten zij een huis in de gerenommeerde wijnstreek en sinds jaren maanden wagen zij zich ook aan de cultivering van eigen druiven. ‘Het is altijd een droom geweest om een eigen wijngaard te hebben. Ik vond de mensen die leven van wijnmaken gezegende mensen. Wat een mooi vak, om iets te maken waar mensen zo veel mooie uren van kunnen genieten!’. In de gastblog van deze week schrijft Anton over zijn ontstane passie voor wijn en zijn eerste stappen als wijnmaker.

Roucquet
Blogs

Roucquet

“De 1906 was meer gecorseerd, een grotere wijn me dunkt!” “Hoe kun je dat nu zeggen, reageerde Coen, de 1920 is veel eleganter, een echte premier cru!” Het was Kerstmis 1935. Mijn vader kan zich als kind de superlatieven over de Margaux 1906 en 1920 nog goed heugen. Elk jaar rond de Kerst schonk zijn vader het beste uit zijn kelder aan zijn neven Coen en Cees. Opa, oom Coen en oom Cees kwamen er maar niet uit welk jaar nu beter was.


U begrijpt, wijn werd in mijn familie met de paplepel ingegoten. Dat was ook letterlijk wel een beetje zo. Pa werkte bij Heineken op de Noordsingel in Rotterdam. Aan tafel hadden mijn broertje en ik drie opties; Heineken in een ‘deukje’, wijn met water of water. Een ‘deukje’ was een klein glaasje met aan de onderkant deukjes waar je vingers precies in paste. Of ze speciaal voor kinderen gemaakt waren weet ik niet, maar mijn vader dronk zijn bier in ieder geval uit een vaasje. Zondags was er SiSi, maar echt alleen op zondag.
De wereld van wijn bleef lang een schimmige. Behoud van reputatie was belangrijker dan kwaliteit. Zo kocht mijn oma ooit - opa was reeds overleden – bij de Albert Heijn een Chateau Margaux uit 1972. Het was helaas een zuur en waterig wijntje, niet veel beter dan de Pinard, de huiswijn van de Appie.
De eerste die de schimmige wijnwereld doorprikte was Robert Parker. Hij hanteerde heldere maatstaven en gaf wijnen een waardering tussen de 50 en 100 punten. De wijnwereld stond op z’n kop! Vele gerenommeerde wijnhuizen werden met de grond gelijk gemaakt, ook in de Bordeaux, maar vooral in de Bourgogne. Volgens Parker was het simpel. Goede wijn wordt gemaakt door een hardwerkende boer en met rijpe druiven. De tijd van ‘elegante’ wijnen van onrijpe druiven was definitief voorbij.

“I only cellar 92+  wines, Anton. Parker is the man with the Paragon palate. He is always right”.
Ian Lloyd was een bridgevriend met een imposante wijnkelder. Officieel was hij filmproducer. Zat hij zonder werk dan gingen er wat kisten naar Christies en kon hij weer een paar maanden vooruit.  In 1992 kocht ik op zijn advies in Londen Parkers standaardwerk ‘Bordeaux 1961-1990’.

De zoektocht naar goede wijn was gestart. Eerst jaren in Frankrijk en nu in Italië. Met Parker op zak begin je met de Barolo’s en de Barbaresco’s. Maar een goeie Barbaresco is tegenwoordig net zo duur als een goeie Bordeaux. Leuk voor de Kerst maar verder niet zo interessant. Gelukkig biedt Piemonte een scala aan wijnen met een veel hogere genotscoëfficiënt*.

En nu dertig jaar later sta ik op mijn eigen wijngaard. Het zijn er eigenlijk twee, il piccolo e il medio, wie weet komt er ooit nog een grande. Op il piccolo staat Ruchè, maar eigenlijk mag ik het niet zo noemen. Ruchè mag uitsluitend verbouwd worden in zeven dorpjes rondom Castagnole Monferrato. Hier werd de wijn vroeger alleen geschonken tijdens feeëriek verlichte dorpsfeesten. De wijn van de zeven dorpjes drinkt ook als een sprookje; aromatisch, amoureus en divine. Ruchè is totaal anders dan de gespierde Barbera of de frivole Dolcetto.

“Hoe oud zijn je viti nu?” “Eh, ze zijn van 2019, dus twee jaar oud.” “Nee joh, zegt Pierfrancesco Gatto, dan zijn het derdejaars. Dan heb je dit jaar al je eerste oogst!” Ik schok me rot! Ik was alleen nog maar bezig met het maken van een sterke stok. Pas in 2022 of 2023 zou ik voor het eerst oogsten, maar nu al? Daar ben ik nog helemaal niet klaar voor! En ik heb nog geeneens een naam. Wat vindt u van Roucquet? Klinkt in ieder geval divine en amoureus!

*Wijn met een hoge genotscoëfficiënt volgens mijn berekening (genot/€):

 

Anton en Agnes schrijven regelmatig een mooie blog over hun avonturen in het Piemontese.
Volg ze hier!

 

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Dag 6: Een prettig weerzien!
  29 / Sep / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Dag 6: Een prettig weerzien!

 • Dag 5: De Schaakmeester
  25 / Sep / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Dag 5: De Schaakmeester

 • Dag 4: Wijnverhalen
  23 / Sep / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Dag 4: Wijnverhalen

 • Dag 3: Conerongelofelijk lekker!
  22 / Sep / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Dag 3: Conerongelofelijk lekker!

 • Dag 2: Drukke boeren in de Chianti-regio!
  21 / Sep / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Dag 2: Drukke boeren in de Chianti-regio!

 • Chianti, Chianti en nog meer Chianti: De start van de ONWINEreis
  20 / Sep / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Chianti, Chianti en nog meer Chianti: De start van de ONWINEreis

 • Biodynamische wijn
  10 / Aug / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Biodynamische wijn

 • Roucquet
  11 / Jul / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Roucquet

 • Wijn, bistrobol of limonadeglas?
  19 / Jun / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  Wijn, bistrobol of limonadeglas?

 • 'Piemonte is een goed bewaard geheim'
  06 / Jun / 2021

  Anton Molenaar - 11 / Jul / 2021

  'Piemonte is een goed bewaard geheim'

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

De wijn komt direct van de wijnboeren, zij sturen de flessen ook eigenhandig op.

 • De wijnboer bepaalt prijs en aanbod
 • Bestel eenvoudig wijn, direct bij de lokale boer
 • De wijnboer verstuurt naar jouw voordeur
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »