• van de wijnboer
 • naar jouw voordeur
 • zonder tussenpersoon

Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

Lekkerste wijntje in tijden

Het lekkerste wijntje in tijden!

Lekkerste wijntje in tijden
Blogs

Mooie wijn vind ik fijn, goed gezelschap bevind ik mij graag in en de gedachte van de combinatie van die twee doet mijn hart een stukje sneller kloppen van enthousiasme.
Helaas is het de afgelopen periode vaker bij die gedachte gebleven dan dat ik daadwerkelijk met een goed stel mensen een fantastische fles wijn tot in de late uurtjes uitschonk.

Wijn drink je in gezelschap

Wijn heb ik van huis uit leren kennen als iets wat je in gezelschap drinkt. Mijn ouders die met vrienden of familie onder het genot van een fles wijn en een goede maaltijd lange avonden konden praten en lachen, is een herinnering die me van mijn kindertijd nog goed is bijgebleven. Mijn eerste wijntjes smaakten toch wel heel anders dan de biertjes waar ik in eerste instantie mee in aanraking kwam op 16-jarige leeftijd. Het duurde dan ook wel even voordat ik met volle overtuiging een glas wijn verkoos boven het onderhand welbekende pilsje.

Die eerste keer weet ik nog goed en heeft mij als wijndrinker ook flink beïnvloed. Vermoedelijk was ik rond de 20 en met studievrienden gingen we naar een, voor ons doen (studentenbudget en -kookkunsten), luxe restaurant. Nadat al mijn vrienden hun bestelling (BIER!) hadden doorgeven aan de ober had ik de lachers op mijn hand toen ik stelde dat ik wel een glas rode huiswijn had gewild. Mijn ouders hadden hier en daar wel eens uitgelegd wat mooie wijn-spijs combinaties waren en de setting was ernaar om de ‘grote’ stap te maken.

De verbazing en de schaterlach van mijn vrienden betreffende mijn bestelling maakten me nogal onzeker over mijn keuze. De ober serveerde de eerste drankjes uit en we proostten met z’n allen op de mooie avond die voor ons lag. Halverwege het eerste glas in combinatie met het voorgerecht en de mooie gesprekken was alle twijfel over mijn keuze weggenomen, wat was dit lekker!

Ik maakte iets bijzonders mee en mijn vrienden zouden dit koste wat het kost ook mee moeten gaan maken tijdens het hoofdgerecht. Met mijn overtuigingskracht kreeg ik het voor elkaar om met z’n vijven een fles rode huiswijn te bestellen die volgens de ober ‘perfect paste’ bij de door ons gekozen hoofdgerechten. 5 medium-rare kogelbiefstukjes met friet werden in gezelschap van een karaf rode wijn op tafel gezet. Uiteindelijk zijn die avond nog 3 extra karaffen besteld en struinden we als ‘echte volwassen wijndrinkers’ de deur uit naar de dichtstbijzijnde feestkroeg.

Nou heb ik in de jaren die daarop volgden het geluk gehad dat ik met hele bijzondere wijnen in aanraking ben gekomen van onder andere Pomario, Pakravan Papi, Perusini en Aimasso. Deze wijnen hebben overduidelijk veel meer te bieden dan de slobbersap die ik in dat restaurant voorgeschoteld kreeg. Toch zou ik die avond als een van mijn fijnste wijnmomenten tot dusver willen bestempelen. Die avond was voor mij het bewijs voor een overtuiging die ik tot de dag van vandaag nog heb: een glas wijn komt pas echt tot zijn recht als de setting er ook naar is. Nou is die setting zo subjectief als maar kan, maar voor mij is dat een comfortabele omgeving, passend spijs en mooie verhalen.

De pandemie en de bijkomende overheidsmaatregelen hebben helaas gemaakt dat die setting voor mij als wijndrinker niet altijd ideaal is geweest. Ik drink nog steeds wijn maar toch merk ik dat de beleving minder is dan voorheen. Met een gezelschap kleed ik een fles wijn graag uit en de verschillende meningen en opvattingen van wat de wijnboer met dit product bedoeld heeft, dragen bij mij alleen maar bij aan de kwaliteit van de wijn. Zo heb ik eindeloze gesprekken en discussies gehad over Nebbiolo’s uit de Alpen uit Valtellina van NeraVini  en Nebbiolo’s uit Piemonte van Abrigo waar ik en een goede vriend het nog steeds over hebben. Ik kan niet wachten tot dat die avonden zich weer voordoen.  

Sinds de lichte versoepelingen van de coronamaatregelen van de overheid van afgelopen woensdag is het weer mogelijk om een wijntje op het terras te drinken. Vrijdagmiddag na het werken kon ik gelukkig nog een plekje vinden bij mijn favoriete kroeg in Utrecht. Daar heb ik een wijntje besteld, dat was een heel slap wijntje en helemaal niet mijn smaak. Toch was het de lekkerste wijn die ik in tijden gedronken heb. Het wijntje had namelijk karakteristieken van gezelligheid, sfeer en vooral hinten van betere tijden die komen gaan waar ik als wijndrinker weer lekker wijnen kan ontdekken in mijn favoriete setting!  

 

Saluti!

 

Gijs

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Witte wijnen uit Italië die je moet kennen!
  26 / Jul / 2022

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Witte wijnen uit Italië die je moet kennen!

 • Wijn en haar taal!
  19 / Apr / 2022

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Wijn en haar taal!

 • Wat is natuurwijn?
  15 / Jan / 2022

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Wat is natuurwijn?

 • Dag 6: Een prettig weerzien!
  29 / Sep / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Dag 6: Een prettig weerzien!

 • Dag 5: De Schaakmeester
  25 / Sep / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Dag 5: De Schaakmeester

 • Dag 4: Wijnverhalen
  23 / Sep / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Dag 4: Wijnverhalen

 • Dag 3: Conerongelofelijk lekker!
  22 / Sep / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Dag 3: Conerongelofelijk lekker!

 • Dag 2: Drukke boeren in de Chianti-regio!
  21 / Sep / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Dag 2: Drukke boeren in de Chianti-regio!

 • Chianti, Chianti en nog meer Chianti: De start van de ONWINEreis
  20 / Sep / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Chianti, Chianti en nog meer Chianti: De start van de ONWINEreis

 • Biodynamische wijn
  10 / Aug / 2021

  Gijs van Opstal - 01 / May / 2021

  Biodynamische wijn

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

De wijn komt direct van de wijnboeren, zij sturen de flessen ook eigenhandig op.

 • De wijnboer bepaalt prijs en aanbod
 • Bestel eenvoudig wijn, direct bij de lokale boer
 • De wijnboer verstuurt naar jouw voordeur
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
Welkom bij Onwine!
Kies je taal
Nederlands
Deutsch
Naar welk land mogen we de wijn verzenden?
Nederland
Duitsland
België