• Vom winzer
 • Zu deiner Haustür
 • Ohne Vermittler

Unsere Kunden bewerten uns mit einer 9,5!

  Ronan - 25 / Jun / 2024

  De oorsprong en opkomst van Super Tuscans

  Super Tuscan? Dat zijn krachtige en prachtige rode wijnen uit Toscane. Halverwege de jaren zeventig kreeg deze term zijn glans, toegekend aan rode wijnen uit het Chiantigebied. Geproduceerd zonder de strikte regels van de lokale DOC te volgen.

  De oorsprong en opkomst van Super Tuscans
  Blogs

  Super Tuscan? Dat zijn krachtige en prachtige rode wijnen uit Toscane. Halverwege de jaren zeventig kreeg deze term zijn glans, toegekend aan rode wijnen uit het Chiantigebied. Geproduceerd zonder de strikte regels van de lokale DOC te volgen.

  Het zaad voor Super Tuscans werd geplant in en rondom de Chianti-streek. Een groep rebelse wijnmakers had genoeg van de matige kwaliteit van de wijnen en besloot het roer om te gooien. Ze gingen aan de slag met andere druivenrassen en nieuwe vinificatietechnieken. En wat bleek? Een schot in de roos.

  Tien jaar hiervoor werd de DOC Chianti opgericht, om dit label te bemachtigen moest een Chianti uit 80% Sangiovese bestaan, de rest werd vaak aangevuld met verschillende lokale witte druivenrassen. Met die 80% Sangiovese was niks mis, waar het wel een beetje dubieus werd was die overige 20%. Omdat daar geen strenge regulering voor was werden dit vaak druiven van lagere kwaliteit.

  Deze pioniers, waaronder de familie Antinori met hun iconische Tignanello, besloten te breken met deze beperkingen. Ze introduceerden druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah en gebruikten Franse eikenhouten vaten voor de rijping in plaats van de traditionele Slavonische eiken vaten. Dit resulteerde in wijnen met een krachtig smaakprofiel en een ongekende complexiteit, die al snel de aandacht trokken van wijnliefhebbers over de hele wereld.

  Super Tuscans werden eerder als Vino da Tavola (tafelwijn) verkocht, omdat ze niet voldeden aan de DOC-regels. Maar de kwaliteit sprak voor zich en deze wijnen kregen al snel een cultstatus. Tegenwoordig vallen veel Super Tuscans onder de IGT (Indicazione Geografica Tipica) Toscana, een classificatie die wijnmakers de creatieve vrijheid geeft om hun eigen stempel te drukken zonder gebonden te zijn aan de strikte regels van de DOC.

  Blog gaat verder onder het blok

  Wat is ONWINE?

  •  Via ONWINE vindt een directe transactie tussen jou en de wijnboer plaats.  
  •  De wijnliefhebber maakt een selectie van verschillende unieke wijnen bij eenzelfde wijnboer (de selectie is een veelvoud van 6). 
  •  De wijnboeren bepalen zelf het aanbod en de prijzen, zo heeft iedere wijnboer een eigen 'winkel' binnen het platform.  
  •  De wijnboeren pakken de wijnen ook zelf in en sturen deze vervolgens op, rechtstreeks vanuit Italië. 

  Het is belangrijk om te weten dat je een Super Tuscan niet zomaar aan de fles herkent, er staat namelijk nooit op de fles dat het een Super Tuscan is. Neem bijvoorbeeld de ‘Sarrocchino’ Toscana IGT Sangiovese van Tenuta Scrafana.

  Sarrocchino Toscana IGT Sangiovese

  Het is de reputatie van de wijn en vaak ook de prijs, die aangeven dat je met een Super Tuscan te maken hebt. Deze wijnen zijn zelden goedkoop, mede door de hoge waardering van de internationale wijnpers. De vraag naar Super Tuscans is groot en sommige van deze wijnen behoren tot de kostbaarste van Italië.

  Inmiddels is het potentieel van Bolgheri volledig ontdekt. Dit kustgebied van Toscane biedt een ideaal klimaat voor de druiven, met zonnige, droge en winderige omstandigheden. Hierdoor gedijen druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en zelfs Sangiovese uitstekend, hoewel Sangiovese in Bolgheri wijnen slechts in beperkte mate gebruikt mag worden.

  Iets noordelijker en wat verder inlands zit Pietro Beconcini, Pietro Beconcini is een biologische wijnmaker uit San Miniato, Toscane en staat onder leiding van Leonardo Beconcini en Eva Bellagamba. De historie van het wijnhuis begint halverwege vorige eeuw wanneer de grootvader van Leonardo een stuk land kan bemachtigen. Een van de wijnen van Pietro Beconcini is een echte super tuscan: De ‘Vigna le Nicchie’ Tempranillo Prephylloxera.

  De ‘Vigna le Nicchie’ Tempranillo Prephylloxera.

  Kortom, de opkomst van Super Tuscans heeft de Toscaanse wijnwereld op zijn kop gezet. Dankzij hun innovatieve aanpak en compromisloze kwaliteit blijven deze wijnen een favoriet onder kenners en liefhebbers wereldwijd.

  De wijnboeren van ONWINE zijn trots op hun wijnen maar zijn soms ook beperkt in hun middelen om aan de DOCG/DOC regelgeving te kunnen voldoen. Vandaar dat veel wijnen een IGT/IGP status hebben op de website. Dit doet dus niet af aan kwaliteit, maar bevestigd wel hoe de kleine wijnboer moet puzzelen om zijn wijnen aan de man te krijgen. Gelukkig krijgt de wijnboer bij ONWINE een eerlijke prijs voor zijn/haar wijnen. Doordat je direct bij de wijnboer besteld.

  Dit blog is een verlengde van ons blog: Help mijn wijn heeft een medaille! In dit blog leggen we je alles uit over het beoordelen van wijn. Niet elke wijn valt binnen een bepaalde DOCG of DOC. Maar zoals ook dit blog weer aantoont heeft een IGT-wijn soms ook gigantische kwaliteit

  Schreibe einen Kommentar

  What are your experiences? Read or write a review here.

  *Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.

  * Pflichtfelder

  Neueste Artikel

  Die neuesten Nachrichten aus unserem Blog

  • De oorsprong en opkomst van Super Tuscans
   25 / Jun / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   De oorsprong en opkomst van Super Tuscans

  • Help, mijn wijn heeft een medaille | Alles over ratings en wijnbeoordelingen
   20 / Jun / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Help, mijn wijn heeft een medaille | Alles over ratings en wijnbeoordelingen

  • Veganer Wein: Genuss oder Gefahr?
   07 / May / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Veganer Wein: Genuss oder Gefahr?

  • Alles über biodynamischen Wein, die Sterne in einer Flasche
   07 / May / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Alles über biodynamischen Wein, die Sterne in einer Flasche

  • Alles über Spumante
   03 / May / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Alles über Spumante

  • Wie schmeckt man Wein?
   02 / May / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Wie schmeckt man Wein?

  • Alles über Amarone Wein
   29 / Apr / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Alles über Amarone Wein

  • Gibt es Weine ohne Schwefel?
   25 / Apr / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Gibt es Weine ohne Schwefel?

  • Alles über Marsalawein
   25 / Apr / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Alles über Marsalawein

  • Erkunden Sie Jurançon: Eine jahrhundertealte Weintradition
   25 / Apr / 2024

   Ronan - 25 / Jun / 2024

   Erkunden Sie Jurançon: Eine jahrhundertealte Weintradition

  anmelden

  Passwort vergessen?

  • Alle Ihre Bestellungen und Rücksendungen an einem Ort
  • Der Bestellvorgang ist noch schneller
  • Ihr Einkaufswagen wird immer und überall gespeichert

  Der Wein kommt direkt von den Winzern, sie versenden die Flaschen auch selbst.

  • Der Winzer bestimmt Preis und Angebot
  • Bestellen Sie Wein ganz einfach, direkt vom winzer vor Ort
  • Der Winzer schickt bis vor die Haustür
  Willkommen bei Onwine!
  Wähle deine Sprache
  Nederlands
  Deutsch
  In welches Land können wir den Wein versenden?
  Netherlands, the
  Germany
  Belgium